Ankara’da ben aldırma işlemi yaptırabileceğiniz doktorlardan biri de benim. Yaklaşık 30 yıldır genel cerrahi uzmanı olarak hizmet veriyorum. Ben aldırma işlemini, ameliyatsız yöntemlerle olan: Radyofrekans, Lazer, ve Elektrokoter gibi cihazlar ile gerçekleştiriyorum.

Ben aldırma yöntemlerini incelemeye geçmeden önce, benlerin ne olduğu; nasıl oluştuğu ve zamanla ortaya çıkması muhtemel risklerini aktarmak istiyorum.
Ben (Nevüs) Nedir, Nasıl Oluşur?
Benler, nevus ve mole gibi farklı isimlerle de karşınıza çıkabilir. Vücudumuzda yerleşim yerlerine göre: Dermal, Epidermal ve Melanositik olmak üzere 3 grupta toplanır. Bizi asıl ilgilendiren, melanositik nevüsler olmaktadır. (1).
Adından da anlaşılacağı gibi, deriye renk veren hücreler olan melanosit ya da (nevomelanosit kümelerinden) oluşur. Benler, yeni doğan bir bebekte (doğum esnasında) olabileceği gibi yaşadığımız hayatta her an (30 yaşına kadar) benler oluşabilir, sayıları artabilir ve yaş ile birlikte önce büyüme; sonradan ise yaşın ilerlemesine bağlı olarak (50-60 yaşından sonra) küçülme ve kaybolma olasılığı bulunmaktadır.
Benlerin neden olduğuna dair kesin bir kanıt olmamakla birlikte, birçok uzman görüşü bulunmaktadır. Uzmanlar: Genetik faktörler yanı sıra güneşin zararlı ışınları UV’YE (Ultraviyole) fazla maruz kalmayı işaret etmektedir. (2). (3). Güneşin zararlı ışınlarına fazla maruz kalan insanlarda ortaya çıkan benler yanı sıra cilt kanseri riski de hayli artmaktadır. (4).
Ben aldırma tehlikeli midir? Asıl tehlike benin alınması değil de alınmaması demeliyim. Benler büyük ölçüde iyi huylu olmasına karşın, bazı türleri zamanla; melanoma dediğimiz (cilt kanserine) dönüşmekte ya da cilt kanseri ile karıştırılmaktadır. Ben sandığınız o yapı aslında cilt kanseri olabilir. Bu nedenle benlerinizi aldırmasanız bile cilt kanseri riskine karşı mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi önerilir. (5). (6).
Ben Aldırma Nasıl Yapılır?
Ben aldırmanın ne olduğunu zihnimizde canlandırarak başlayalım mı? Yüzünüz ya da vücudunuzun her yerinde belirgin, kabarık bir ben olduğunu düşünün. O benin vücudunuzdan yok edilmesi gerekir. Bunu birçok yöntemle yapabiliriz. Ameliyat ile ciltten kesilerek alınabilir. Ya da Radyofrekans, Lazer ya Elektrokoter gibi cihazlar ile yüksek ısı vererek buharlaştırabiliriz. Hatta Kriyoterapi dediğimiz yöntemle benin olduğu yere sıvı azot içeren sprey sıkarak da yok edebiliriz. (7).
En İyi Ben Aldırma Yöntemi Hangisi?
Ben aldırma yöntemlerine baktığımızda birden fazla yöntemin olduğunu gördük; peki bu yöntemlerin hangisi daha iyi, kişi hangi yönteme öncelik vermeli?
- Ben aldırma sonrası, belirgin bir iz bırakmamalıdır.
- Yüzeysel ya da kabarık tüm benlerde uygulanabilir olmalıdır.
- İyileşme süreci en kısa sürede olmalıdır.
- Tabii ki fiyatı da ekonomik olmalıdır.
Genel cerrahi uzmanı olmam nedeniyle tüm teknikleri (kriyopterapi hariç) uygulayabilecek deneyim sahibiyim fakat ciddi bir iz bırakması nedeniyle ameliyatla ben aldırma işlemini önermiyorum. ben aldırma yöntemlerini başlıklar halinde avantajları ve dezavantajları ile paylaşmak istiyorum.
Radyofrekans
En beğendiğim ve severek uyguladığım yöntemlerden biri olan Radyofrekans (RF) ile başlamak istiyorum. Aşağıda yer alan videoda da göreceğiniz gibi, 1 dakika gibi kısa sürede ben alımına imkan sağlamaktadır. Birçok meslektaşımda RF ile işlem yapmaktadır. (8).
Tüm Benlerde Uygulanabilir.
Yüzeysel ya da kabarık tüm benlerin alımında RF uygulanabilir. Bu yönü ile farklı bir yönteme gerek bırakmadan tüm benlerinizden aynı anda, tek bir seansta kullanabilirsiniz. Öyle ki tek seferde 120 tane ben aldığımızı söylemeden geçemeyeceğim.
Vücudun her yerindeki benlerde uygulanması mümkündür. Öyle ki kaş gibi hassas bölgelerde bile, kıl köklerine zarar vermeden uygulanabilir. Aşağıda örnek bir görsel bulacaksınız.


Fark Edilir Düzeyde Ya da Hiç İz Kalmaz.
Ben aldırmayı düşünenlerin en merak ettiği soru, “ben aldırma sonrası iz kalır mı?” Radyofrekans ya da plazma ile yapıldığında; iz kalmayacağını ya da fark edilmeyecek düzeyse minimum düzeyde olabilir.
Ben alımı sonrasında yaklaşık 1 aylık iyileşme süreci bulunmaktadır. Kabuklanma, kızarıklık sonrası dediğim gibi neredeyse fark edilir hiç bir iz kalmayacaktır. Radyofrekans yerine ameliyat ile yapılması halinde maalesef aynı şeyi söylemek imkansızdır.
Etkisi sadece cildinizle sınırlı kalmıyor. Anestezi vs gerektirmediği için diğer yöntemlere göre ücreti daha da ekonomik olacaktır.
Lazerle Ben Aldırma
Ameliyatsız ben aldırma işlemlerinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de lazer diyebiliriz. Güzellik merkezlerinde bile uygulanan bu yöntem de dikkatli olmanız gerekli çünkü lazer teknolojisi son derece karmaşık ve tecrübe gerektiren bir teknolojidir. Yukarıda yer alan bilgiyi güncelleyelim. Danıştay tarafından verilen kararda: Güzellik merkezlerinde lazer kullanımı yasaklandı.
1959 Yılında geliştirilen ilk lazer (Ruby) sonrası birçok lazer teknolojisi çok hızlı bir şekilde gelişti. Dermatoloji de kullanılan lazerler, dalga boyları (nm) ve uygulama alanlarına göre farklılık göstermektedir. Ben alımı için kullanılacak olan lazer tipi, dalga boyu çok iyi seçilmesi gerekir. Aksi halde ya uzun süren seanslar ya da çok derine etki etmesi nedeniyle çukurluk şeklinde iz kalmasına neden olur.
Lazerle ben aldırma kötüdür demiyorum! Sadece dikkatli olmanız gerektiğini ve alanında uzman biri tarafından uygulanması gerektiğini üstüne basarak belirtmek istiyorum. Yeterli deneyime sahip olmayan biri yapması halinde çukurluk şeklinde iz kalabilir.
Plazma (Plexr)
Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine, son yıllarda bir yenisi daha eklendi. Plexr olarak bilinen bu yöntemin doğru adı plazma’dır. Plexr sadece cihazın markasıdır. Plexr gibi daha birçok marka bulunmaktadır.
Plazma yöntemi de radyofrekans benzeri bir mantık ile benleri buharlaştırmaktadır. Oldukça küçük bir cihaz olan plexr (şarj edilebilir piller ile çalışmakta) ve istediğiniz yere kolayca taşıma imkanı sunmaktadır. Cilt ile cihazın ucu arasında kalan hava plazmaya dönüştürülerek etki etmektedir.
Elektrokoter
Yine aynı şekilde radyofrekans benzeri bir uygulamadır. Elektrik enerjisini yüksek ısıya dönüştürerek etki etmektedir.
Kriyoterapi
Ameliyatsız ben aldırma işlemlerinde şuana kadar gördüklerimiz hep cihazlar ile yapılıyordu. Şimdi ise sıvı azot içeren gazlarla yapılan bir yöntemden bahsedeceğiz.
Dermatoloji uzmanlarının ben aldırma ve siğil tedavisinde sıkça kullandığı kriyoterapi: çeşitli kaynama oranlarına sahip kriyojenler ile yapılmaktadır. Halk arasında “dondurarak ben aldırma” olarak da tabir edilmektedir.
Ben üzerine çeşitli şekillerde uygulanan kriyojenler, cildin protein değerini bozarak etki etmektedir. 1-2 Hafta içerisinde etki etmektedir. Uygulama sonrasında bir süre bekleyerek benin çürüyerek kopması beklenir. Genelde birden fazla seans gerekebilir. Bazen de kontrolsüz çukurluk şeklinde iz kalabilir.
Ameliyatla Ben Aldırma
Son olarak cerrahi (ameliyatla ben aldırma) işleminden bahsetmek istiyorum. Eskisi kadar yoğun olmasa bile halen uygulanışı devam etmektedir. Bende bir genel cerrah olarak uygulama bilgim ve yetkim olmasına karşın önermiyorum.
Çünkü ameliyatla ben aldırma işleminde kesi ve dikiş atılması gerekmektedir. Bu da ciddi bir iz kalmasına neden olur. O nedenle ameliyat yerine yukarı da detaylarını aktardığım ameliyatsız yöntemleri uyguluyorum.
Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?
Hayır hiç bir iz kalmaz diyemem çünkü bu durumda tüm hekimler adına konuşmuş olurum. Bunu yapmak yerine izin kalmasına sebep olan 2 etkeni sizlerle paylaşmak istiyorum.
Normalde ben aldırma sonrası iz kalmasını gerektirecek bir durum yoktur. İz kalan kişilerde doktorun tecrübesi ya da ameliyat gibi yöntemlerde ısrar etmesi kaynaklıdır.
Ben radyofrekans ve plazma gibi yöntemler kullandığım için fark edilir bir iz kalmıyor.
Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar, Neye Göre Belirleniyor?
Ücretlendirme 3 farklı koşula göre değişkenlik göstermektedir. Bunların ne olduğunu aşağıda yer alan listede paylaşmak istiyorum. (9).
- Benlerin büyüklüğü: Nevüsler, dermal, epidermal, melanositik olarak 3 farklı gruba ayrılır. Bunların büyüklüğü bir birinden farklıdır. A kişisinde 1-2mm olabileceği gibi, B kişisinde 15-20cm hatta 40-50 cm alanı kaplayabilir. Bu nedenle ücretlendirme 0,5 mm ve üzeri şeklinde dikkate alınır.
- Benlerin Sayısı: İnsan doğum esnasında ve sonrasında sürekli benlerle karşılaşabilir. Bir insanda onlarca ben olabilir. Bu nedenle aldıracağınız benlerin sayısı da ücretlendirme de önem arz etmektedir. ilk ben ve sonraki eklenen benler şeklinde %50 indirim fırsatı oluşmaktadır.
- SGK Güvencesi: Ben aldırma fiyatlarında dikkat edilen bir diğer husus ise kişinin SGK güvencesidir. SGK güvencesi olan kişiler %50 indirim imkanından yararlanır.
Ben aldırma ücretinizi öğrenmek için 2 farklı alternatif sunuyorum. İsterseniz kliniğime gelerek ücretsiz muayene olabilir. İsterseniz aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak benlerinizi gösterir resim göndererek de bilgi alabilirsiniz.

REFERANSLAR
1. Cooke, K. R., Spears, G. F., & Skegg, D. C. (1985). Frequency of moles in a defined population. Journal of Epidemiology & Community Health, 39(1), 48-52.2. Kajii, T., & OHAMA, K. (1977). Androgenetic origin of hydatidiform mole. Nature, 268(5621), 633-634.
3. Murdoch, S., Djuric, U., Mazhar, B., Seoud, M., Khan, R., Kuick, R., … & Hanash, S. (2006). Mutations in NALP7 cause recurrent hydatidiform moles and reproductive wastage in humans. Nature genetics, 38(3), 300-302.
4. Watson, M., Holman, D. M., & Maguire-Eisen, M. (2016, August). Ultraviolet radiation exposure and its impact on skin cancer risk. In Seminars in oncology nursing (Vol. 32, No. 3, pp. 241-254). WB Saunders.
5. Elder, D. E. (1985). The dysplastic nevus. Pathology, 17(2), 291-297.
6. Aloi, F., Pich, A., & Pippione, M. (1996). Malignant cellular blue nevus. Dermatology, 192(1), 36-40.
7. BECKER, S. W. (1949). Diagnosis and treatment of pigmented nevi: Consideration of some of the pitfalls. Archives of dermatology and syphilology, 60(1), 44-65.
8. Andrekute, K., Valiukeviciene, S., Raisutis, R., Linkeviciute, G., Makstiene, J., & Kliunkiene, R. (2016). Automated estimation of melanocytic skin tumor thickness by ultrasonic radiofrequency data. Journal of Ultrasound in Medicine, 35(5), 857-865.
9. Şirin, S. (2020, 27 Eylül). Ben Aldırma Fiyatları. Erişim adresi: https://www.ideaklinik.com/ben-aldirma-fiyatlari.html
10. Kaya, A. (2020, 14 Ekim). Ben aldırınca ne kadar iz kalır?. Erişim adresi: https://www.dratillakaya.com/ben-aldirinca-ne-kadar-iz-kalir

Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Doktor Adil Altınsoy Ankara’da proktoloji ve medikal estetik alanında hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0312 431 75 47 numaralı telefonu arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Meraba hocam ben de aldırmak istiyorum benleri birkaç yerle görüştüm biri CO2 lazer ve nd yag kullanıyormuş, biri radyofrekans, biri de plazma buharlaştırma yöntemi dedi. Hangisinin çukur veya iz bırakma ihtimali en düşüktür?
Op Dr Adil Altınsoy
Derin olan beniniz her yöntemdede çukur yapabilir.Ben hastamı muayene ettiğimde çukur yapma ihtimali olan benlerini söyluyorum, Hastama dibini tam tahmin edemediğimizden bir seans ile hafif alıyorum buna göre iz bırakıp bırakmayacagını söylyorum Hastam devam et derse ediyorum
Merhabalar
Ben 40 a yakın ben aldırdım yaklaşık 9 ay oldu şuan birçoğunun yerini dahi bulup gösteremiyorum gerçekten çok menmun kaldım Adil hocama ve ekibine çok teşekkür ediyorum.
Op Dr Adil Altınsoy
Benlerinizi sevmiyorsanız kısa süreli bir işlemle kurtulabilirsiniz
hocam merhaba benler alındıktan sonra çukur bırakıyor mu ?
Op Dr Adil Altınsoy
Beninizi mercekle muayene eder çukur bırakma ihtimali olanları size söylerim Siz isterseniz bu benleride seanslar halinde hafif hafif alırım ya çukur bırakmaz veya az bırakır.Çukur hiç istemiyorsanız çukur bırakacagını farkettiğimde sizi uyarır işlemi sonlandırırım Erken gelen hastalarımda çukur ihtimali azdır
Merhaba yüzümde dört adet benimi aldırmak istiyorum ama iz kalırsa diye korkuyorum sonuçta yüz önemli. Bir de fiyat bilgisi istiyorum
Op Dr Adil Altınsoy
505 119 3690 den bilgi alabilirsiniz
Merhaba yüzümde yanağımın üstünde bir tane orta boyutlu ben var alındıgında iz kalır mı ve fiyat bilgisi için nerden ulaşabilirim
Op Dr Adil Altınsoy
505 119 3690 ararsanız bilgi alabilirsiniz
2 ay önce ben tedevisi oldum bugün kotrolden dönüyorum neredeyse hiç iz kalmadı arkadaşlar Adil hocama va personellerine çok teşekkür ediyorum.
Op Dr Adil Altınsoy( Proctoloji)
Hastama degerli yorumu teşekkür ediyorum
Beyaz tenli biriyim.Yüzümde çok fazla sayıda ben var fakat aldırdıktan sonra tekrardan çoğalmalarından ve iz kalmasından çok korkuyorum lütfen bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
OP.Dr. Adil Altınsoy (proctoloji)
05323502587 whatsapp hattına resim atarasan bilgi verilir
Radyo frekansla yuzumden ben aldirmak istedim fakat 3 kere rotusa gitmeme ragmen ben kaybolmadigi gibi aynı zamanda kızarıklık ve oyukluk olustu.
4. Kez rotusa gitmeli miyim? Her gittigimde biraz daha çukurluk oluşuyor. Yara izi kalmasın diye aldığım kremi herseferinde kullanıyorum ama her ritustan sonra tekrar yara oluşuyor. Bence bu radyo frekans büyük et benlerinde falan kullanılmalı. Küçük benleri daha da belirginleştiriyor.Yara izi benden daha büyük oluyor.!
op Dr Adil Altınsoy
Benin derin olduğu için rutus istiyor.Derin benler hangi yöntemle tedavi edilirse edilsin iz yapabilir.Bu yötemden değil benin derin olmasındandır
Ben sizde benimi aldırdım ama eski hali kalsa daha iyiymiş bu şekilde olacağını soylememistiniz şuan yara izi gibi iz var yuvarlak ve 2 yıl olacak hala geçmedi makyajla kapanacak bir iz kalır demiştiniz resmen köyü kahve ben yara gibi duruyor
Op Dr Adil Altınsoy
Hastam geldiğinde benlerini mercekle muayene eder çokiyi sonuç .orta sonuş alınacaklar iz bırakma ihtimaliolanlar konusunda hastamı uyarırım.Derin bir beniniz varsa iz bırakır derim.Benlerinizi silgiyle silmiyorum bir işlem uyguluyorum.Sonuçta bir yara oluyor deriniz iyileştiriyor.Ciltler arası iyileşme farkı oluyor.Beninizden en iyi sonuç alabilmemiz için beniniz derinleşmeden erken gelmeniz gerekir.yöntem ameliyattan çok iyidir
İyi günler hocam orta kısımları daha siyah olan benler tehlikeli mi dir ?
op Dr Adil Altınsoy (proctoloji)
dermatoskop yani mercekle buyuterek bakılınca şüpheli benler işaretlenir,alınır
merhaba hocam ben aldırma işleminden sonra ten rengine dönüşmesi ne kadarlık bir süreç alıyor ?
op Dr Adil Altınsoy
Normal cildde 1-3 ay beyaz tenli ve hassas cildlerde daha uzun sürer
Hocam benimi aldıralı 1 ay oldu ilk başta oluşan çukur şu an nerdeyse yok baya iyi fakat rengi ten rengime göre hala kırmızımsı pembe ve hızlı bir şekilde solma olmuyo bu normal mi bu arada benimi buharlaştırma tekniğiyle aldırdım şimdiden teşekkürler
op Dr Adil Altınsoy
Ben alındıktan sonra pembeligın gecmesi 1-3 ay dır.Beyaz tenli ve alerjik yapınız varsa daha uzun surebilir ama mutlaka gecer
merhaba hocam ben aldırma işlemi öncesi bölgeyi uyuşturuyor musunuz ?
op Dr Adil Altınsoy
Gerekise evet
Merhaba doktor bey,alnimda buyuk et beni var cerrahi olarak alinmasini önerdiler parçayı patolojiye gondereceklermis siz gonderiyormusunuz yönteminiz nedir? Teşekkürler
op Dr Adil Altınsoy
Radyofrenkans buharlaştırma ile alırız.Gerekiyorsa patolojiye göndeririz